06 martie 2024

Situații de declarare ca inactiv fiscal.
Consecințe și reactivare fiscală

Inactivitatea fiscală este o stare a unei firme în evidențele fiscale, ce este generată de neîndeplinirea a cel puțin unei obligații din cele enumerate mai jos:

  • neîndeplinirea, pe parcursul unui semestru calendaristic, a nici unei obligații declarative. Firmele au în evidentele ANAF un vector fiscal, potrivit căruia, în funcție de perioadele fiscale care îi sunt aplicabile, trebuie să depună declarații fiscale, unele chiar și cu suma 0, dacă nu există bază impozabilă. În momentul în care nu s-au depus declarațiile aferente, se consideră neîndeplinită obligația declarativă;
  • sustragerea de la controalele efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
  • organul fiscal central constată că persoana juridică nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;
  • inactivitatea temporară înscrisă la Registrul Comerțului;
  • durata de funcționare a societății este expirată;
  • societatea nu mai are organe statutare;
  • durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.

 

Consecințe inactivitate fiscală

 

În perioada de inactivitate vei putea să desfășori activități economice și vei fi supus obligației de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, însă în această perioadă nu vei putea să îți deduci cheltuielile.

Apoi, dacă ești plătitor de TVA, de la data declarării firmei tale ca inactivă, și codul tău de TVA va fi anulat.

Aceasta înseamnă că ai obligația de plată a TVA-ului, depunând în acest sens formularul 311 în loc de decontul de TVA (D300), dar nu vei putea să deduci TVA la achiziții.

Inactivitatea, cu excepția celei generate de inactivitate declarată la Registrul Comerțului, se înscrie în cazierul fiscal al persoanei juridice.

Mai mult, și partenerii tăi de afaceri sunt afectați de inactivitatea ta, în sensul că cei care cumpără bunuri și/sau servicii de la tine nu își vor putea deduce cheltuiala și nici valoarea TVA-ului aferentă achiziției, chiar dacă tu o înscrii în factură.

Partenerii tăi te pot identifica prin consultarea Registrului contribuabililor inactivi, care este disponibil public și poate fi accesat aici: https://www.anaf.ro/inactivi/.

Inactivitatea fiscală, cu excepția celei care rezultă din inactivitate temporară înscrisă la Registrul Comerțului, se înscrie în cazierul fiscal al reprezentanților legali sau reprezentanților desemnați ai acestora, existenți în perioada în care au intervenit situațiile de declarare a inactivității fiscale.

 

Reactivarea fiscală

 

Pentru a putea fi reactivat, un contribuabil declarat inactiv va trebui sa îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • să își îndeplinească toate obligațiile declarative prevăzute de lege – aceasta condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care obligațiile fiscale au fost stabilite prin decizie de către organul fiscal;
  • să nu înregistreze obligații fiscale restante;
  • organul fiscal central să constate că aceștia funcționează la domiciliul fiscal declarat
  • să nu se afle în situația pentru care a fost declarat inactiv, în cazul contribuabililor declarați inactivi aflați în inactivitate temporară înscrisă la Registrul Comerțului/au durata de funcționare a societății expirată/nu mai are organe statutare/durata deținerii spațiului cu destinația de sediu este expirată.

 

În cazul îndeplinirii cumulative a condițiilor de reactivare poate solicita reactivarea, prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidență fiscală este înregistrat. Organul fiscal reactivează la cerere, după îndeplinirea obligațiilor declarative, contribuabilii:

  • pentru care s-a deschis procedura insolvenței în formă simplificată;
  • care au intrat în faliment;
  • pentru care s-a pronunțat ori a fost adoptată o hotărâre de dizolvare;

Reactivarea contribuabililor se face cu data comunicării deciziei de reactivare.

 

Fii la curent cu toate infomațiile, pentru a-ți gestiona corect afacerea.

Pentru mai multe informații financiare, te invităm să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Politica de confidențialitate

Politica de Cookie

Termeni și Condiții

Adresa

Str. Aprodul Purice nr.21, Constanța

Contact

ACCOFIN S.R.L.

J13/102/2021

contact@accofin.ro

0774 054 054

Meniu

Urmăriți-ne